Vårdguiden News

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/sanicare/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
Prenumerera på innehåll
Uppdaterad: 7 år 21 veckor sedan

Telefoniproblem åtgärdade

lör, 2013/11/02 - 22:27

De nätproblem som vissa operatörer haft i kväll och som vi rapporterat om tidigare är nu åtgärdade. Nu går det återigen bra att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 08-320 100 eller 1177.

Störningar i telefoninätet

lör, 2013/11/02 - 21:50

Just nu har flera teleoperatörer problem med sitt nät. Det innebär att det kan vara svårt att nå Vårdguiden på telefon 08-320 100 eller 1177.

Du som försöker komma i kontakt med sjukvårdsrådgivningen uppmanas att ringa igen om en stund.

Vårdguiden.se flyttar i hop med 1177.se

tors, 2013/10/31 - 09:41

Den 1 november flyttar Vårdguiden.se i hop med 1177.se. För dig som prenumererar på Vårdguidens nyheter via RSS innebär det att prenumerationen då kommer att upphöra.

I fortsättningen hittar du nyheter om vården och vårdrelaterade ämnen på 1177.ses startsida. Häng med!

Aktuella frågor till Vårdguiden

tors, 2013/10/24 - 10:00

Denna vecka har det kommit många frågor till barnlinjen som handlat om höstblåsor, både från föräldrar men även personal från förskolor i länet. Man undrar främst om hur länge man ska vara hemma för att undvika smittspridning. I övrigt är det generellt många som frågar om övriga utslag på kroppen och gärna i kombination med feber samt ihop med irriterande hosta. Utöver det frågar man även om kräkningar och diarrré, där föräldrar mest undrar om barnets vätskeintag och när man ska behöva söka vidare vård.

Till vuxenlinjen har man ställt många frågor om influensa, vaccination, frågor om tider och om man tillhör en riskgrupp eller inte. Man har sett en ökand frekvens från äldre som har haft influensasymtom, såsom hosta, feber och muskelvärk. Andra frågor om influensan har startat då de har en allmän sjukdomskänsla i kroppen och besvär med hosta, slem och feber. Fortsatt många som allmänt frågar om läkemedel.

Se föreläsningar om högt blodtryck

fre, 2013/10/18 - 11:14

Stockholms läns läkemedelskommitté anordnade i förra veckan ett kvällsmöte för invånarna på Södersjukhuset om ”Varför är högt blodtryck så farligt? – Hur och när ska det behandlas?”.

Temat på föreläsningarna var: ”Högt blodtryck är vår vanligaste och viktigaste riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom i Sverige. Hur man upptäcker det, olika orsaker till högt blodtryck, hur man förebygger och behandlar högt blodtryck och betydelsen av att hålla blodtrycket i schack resten av livet”.

Det var många som önskade gå men som tyvärr inte fick plats i lokalen. Föreläsningarna videofilmades och har klippts om och finns nu tillgängliga för allmänheten på nedanstående externa länkar:

Föreläsare: Thomas Kahn – professor, överläkare, Hjärtkliniken, Danderyds sjukhus

Föreläsare: Anette Allhammar - distriktsläkare, Edsbergs vårdcentral

Föreläsare: Paul Hjemdahl – professor, överläkare, Klinisk farmakologi, Karolinska sjukhuset

Läs om högt blodtryck på Vårdguiden.se

En dag för anhöriga i Stockholm

fre, 2013/10/04 - 10:17

Den femte oktober 2013 anordnas för femte året i rad En dag för anhöriga. Det är ett öppet hus för alla som dagligen eller regelbundet hjälper sin livskamrat, förälder, mormor, farfar, granne eller vän att klara sin vardag. Dagen bjuder på bland annat föreläsningar, personlig rådgivning, musik med Adolf Fredriks musikklasser och inspirerande möten och mingel.

Var: Öppet hus i Stockholms stadshus
När: 5 oktober 2013, Klockan 10:00 till cirka 16:30
Det är gratis att närvara hela dagen.

En dag för anhöriga arrangeras för att ge kraft, kunskap, inspiration och erkännande till den viktiga gruppen anhörigvårdare. Män och kvinnor vars insatser utgör en ovärderlig del av samhällets omhändertagande av äldre. ”Du är inte ensam” är det budskap som arrangörerna vill förmedla till besökarna.

En dag för anhöriga är ett led i arbetet att avlasta som att utbilda de som vårdar äldre/sjuka anhöriga och närstående. Arrangörerna bakom denna dag är Svensk Demenscentrum tillsammans med Anhörigas riksförbund, Anhörigkonsulenterna i Danderyd, Vaxholm och Stockholms stadsdelar, Hjälpmedelsinstitutet, Nationellt kunskapscentrum Anhöriga, Stockholms läns landsting och Stockholms stad.

Läs mer om dagen här:

http://www.demenscentrum.se/Kalender/En-dag-for-anhoriga--Stockholm1/

Välkommen!

Förälder, vi behöver dig!

tors, 2013/10/03 - 11:02

Är du förälder till barn under 13 år? Då kanske du kan hjälpa oss.
Vi håller på att utveckla en ny funktion i Mina vårdkontakter som riktar sig till föräldrar med barn under 13 år.

Om du har möjlighet att ge oss ca 40 minuter av din tid och tycka till, skulle vi vara mycket tacksamma. Mejla ditt namn och telefonnummer till invanarpanel.hsn@sll.se så hör vi av oss till dig. Vi finns på Södermalm.

 

Tydligare ersättningsregler vid vård utomlands

ons, 2013/10/02 - 12:38

Nu ska det bli enklare att få besked om ersättning för vård inom EU/EES. 

De nya reglerna började gälla den 1 oktober och innebär att man kan få ett förhandsbesked om man har rätt att få ersättning i efterhand för vård inom EU och EES-länderna och hur stor ersättningen i så fall blir.

Utgångspunkten till de nya bestämmelserna är EU:s strävan efter att tjänster ska vara så rörliga som möjligt inom Europa. Principen är att det inte ska vara någon skillnad på att bli behandlad i Spanien eller få tandvård i Polen jämfört med om behandlingen eller tandläkarbesöket görs i Sverige.

Förhandsbesked om ersättning kan ges för

  • hälso- och sjukvård
  • tandvård
  • läkemedel
  • hjälpmedel
  • medicinska förbrukningsvaror.

Ansökan görs till Försäkringskassan som prövar rätten till vård och ersättning. Som mest kan ersättning betalas ut motsvarande vad vården skulle ha kostat i Sverige.

De nya reglerna gäller alla länder inom EU samt EES-länderna Island, Norge och Lichtenstein. 

Läs mer om den nya lagen på Försäkringskassans webbplats.
Läs mer om vård utomlands på 1177.se.

Barnavårdscentralen Martina på Sophiahemmet är stängd

mån, 2013/09/30 - 13:16

Idag, den 30 september, stänger Barnavårdscentralen BVC Martina på Sophiahemmet sin verksamhet på egen begäran. Ett informationsbrev samt blankett för att välja ny barnavårdscentral har skickats ut till alla föräldrar som har listade barn på mottagningen.

Här kan du läsa mer om den stängda Barnavårdscentralen Martina.

 

 


 

Global manifestation mot gynekologisk cancer

fre, 2013/09/27 - 10:50

Gynekologisk cancer är den fjärde vanligaste orsaken till död i cancer hos kvinnor och varje månad dör drygt 100 kvinnor i gynekologisk cancer i Sverige.

För att uppmärksamma detta och öka kunskapen arrangeras söndagen den 29 september en global manifestation i mer än 80 länder. I Kungsträdgården i Stockholm finns under dagen möjlighet för alla intresserade att få svar på frågor.

Vid manifestationen kommer canceröverlevare, läkare och sköterskor, patient- och anhörigföreningar, cancerupplysningen vid Radiumhemmet tillsammans med Regionalt cancercentrum Stockholm – Gotland att finnas på plats i Kungsträdgården.

Filmvisning, föreläsningar, frågestunder och artistuppträdanden ingår i programmet. Arrangemanget pågår kl. 8 till kl. 24.

- Det är viktigt att belysa och uppmärksamma gynekologisk cancer som idag har en relativt undanskymd roll inom cancervården. Regionalt cancercentrum har regeringens och landstingens uppdrag att utveckla cancervården och vi har som förslag att satsa på förstärkning av den gynekologiska cancervården, säger Roger Henriksson, chef Regionalt cancercentrum Stockholm – Gotland.

Arrangörer av manifestationen Stockholm är Regionalt cancercentrum Stockholm – Gotland, Nätverket mot gynekologisk cancer, Gynsam (gyncancerföreningarnas nationella samarbetsorganisation), de lokala forskningsfonderna vid Radiumhemmet och Karolinska Universitetssjukhuset.

Manifestationen kommer även att synas i Göteborg och Linköping.

- Det känns fantastiskt att vara del av en så omfattande global manifestation för att sätta fokus på gynekologisk cancer, säger Elisabeth Åvall-Lundqvist, professor Karolinska Universitetssjukhuset och projektledare för svenska Globe-athon.

Mer information om programmet i Kungsträdgården den 29 september finns på https://www.facebook.com/GlobeathonSweden?fref=ts

 

Kom och fira när landstinget fyller 150 år

fre, 2013/09/27 - 10:48

Den 28 september bjuder vi in till Öppet hus i landstingshusets park för att fira att landstinget fyller 150 år. Kom och träffa våra verksamheter och prova på en massa olika aktiviteter.

Det blir ett tillfälle att både göra en tillbakablick och att lyfta fram och förklara våra framtidssatsningar inom hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken och hela Stockholms läns landsting.

Aktiviteter för stora och små

Mellan klockan 10-17 lördagen den 28 september är alla välkomna till landstingshusets park. Vi har utställningar och en massa aktiviteter för hela familjen. Barn kan exempelvis köra minibuss, åka minitåg och titta in i en ambulans. Besökare kan lära sig hjärt- och lungräddning, prova på medicinsk yoga, följa med på konstvandring i tunnelbanan, gå en tipspromenad med frågor om landstingets verksamhet med mera.

Föreläsningar om då, nu och framtiden

Under dagen anordnas föreläsningar i Landstingssalen som handlar om dåtid, nutid och framtidssatsningar inom hälso- och sjukvården samt kollektivtrafiken. Föreläsningarna sänds live på sll.se och finns sedan kvar om man vill se de vid ett senare tillfälle. Utanför Landstingssalen visar vi en utställning som ger en historisk tillbakablick i bilder och korta texter. För att sprida 150-årsfirandet till länets alla invånare skapar vi en jubileumssida på sll.se med foton, filmer från då och nu samt visioner om framtiden.

Program under dagen

Karta över området

IT-problem i vården

tors, 2013/09/26 - 15:00

Nu är det stora tekniska störningar inom Stockholms läns sjukvårdsområde, vilket kan påverka journalsystemet Take Care. Vi återkommer med uppdatering när systemet fungerar normalt igen.

Nytt vårdval: Ryggkirurgi

tors, 2013/09/26 - 10:08

Nu kan du som bor i Stockholms län och behöver ryggkirurgi själv välja vilken mottagning du ska få vård på.

Det behövs ingen remiss för att besöka mottagningen. Du väljer mellan de mottagningar som blivit godkända av Stockholms läns landsting.

Du kan läsa mer om det nya vårdvalet här

Missa inte klamydiamåndagen

tors, 2013/09/05 - 14:24

På måndag, den 9 september, är det dags för klamydiamåndagen. Det är för elfte året i rad som den vanligaste könssjukdomen uppmärksammas med en egen dag.

Klamydiamåndagen uppmanar till testning och säkrare sex.

Passa på att testa dig på en ungdomsmottagning, sesammottagning eller andra mottagningar. Du hittar all information om klamydia, säker sex, vilka mottagningar som har öppet för testning, hur du gör om du vill beställa hem ett test, och mycket annat via sajten klamydiamandagen.se.

 

Nytt vårdval: Allergologi

ons, 2013/09/04 - 14:30

Från och med 1 september kan du som bor i stockholms län och behöver träffa en allergispecialist själv välja vilken mottagning du ska få vård på. Det behövs ingen remiss för att besöka mottagningen. Du väljer mellan de mottagningar som blivit godkända av Stockholms läns landsting.

Allergologi är namnet på läran om de allergiska sjukdomarna.

Du kan läsa mer om det nya vårdvalet här

Avtal med Kirstens Familjehälsa BVC i Järna uppsagt

tors, 2013/08/29 - 20:13

Från den 1 september har landstinget sagt upp vårdavtalet med Kirstens Familjehälsa BVC på Björkvägen 11 i Järna. Du som har barn listade där har fått ett brev hem om hur du gör för att lista dig på en annan barnavårdscentral.
Du som ännu inte valt barnavårdscentral kan läsa mer om hur du gör här.

We Are Sthlm - ungdomsfestival i Kungsträdgården

tis, 2013/08/13 - 13:35

Från och med idag fram till på lördag pågår ungdomsfestivalen We Are Sthlm, (tidigare Ung08) i Kungsträdgården i Stockholm.

Du som är mellan 13 och 19 år kan pröva en mängd olika aktiviteter - vad sägs till exempel om att brodera på dina skor, pimpa din rullstol, göra egenproducerad musik - eller lära dig rädda liv. Varje dag mellan 12.00 och 20.00, (lördag mellan 12.00-18.00) kan du testa att göra hjärt- lungräddning i landstingets tält.

För mer information och hela programmet läs här.